Rok 2015 v jihlavské mhd

| | |


V roce 2015 se pohly ledy v mnoha oblastech, které delší dobu nedoznaly změn. Vozový park zhubl, jízdní řády obdržely červené "N", Dopravní podnik uspořádal Den otevřených dveří, výluky se staly společníkem každého cestujícího a uskutečnil se přepravní průzkum, který nám slibuje mnoho zábavy do budoucna. Pojďme si to shrnout.

I. čtvrtletí

Během února a března vyplouvají na povrch plány radničních konšelů, počítající s realizací přepravního průzkumu v dubnu a zavedení nástupu předními dveřmi ve večerních hodinách od 1. července. V půli března byla kompletně snesena smyčka Staré hory. Posledního března pokračuje loňská výluka na Pávově, ve společnosti linky X.


II. čtvrtletí

Nakonec až ve druhé polovině května probíhá přepravní průzkum va vozidlech MHD. Uzavírá se ulice Jiráskova v lokalitě "Na Dolech", kde se dočká i několika nových sloupů TV. V červnu je omezen provoz na ulici Okružní kvůli rekonstrukci podchodu. Pro provoz trolejbusů probíhá na etapy překládka TV. Obě stavby až na pár dní neomezují provoz MHD.


III. čtvrtletí

Od 1. července je v jihlavské MHD zaveden nástup předními dveřmi. Při té příležitosti došlo i ke grafické úpravě jízdních řádů. 1. srpna končí definitivně výluka v Pávově. Kvůli stavebním pracem je vyloučen provoz trolejbusů v ulici Humpolecká. Trolejbus 70 se přebalil do jiné reklamy, vůz 87 obdržel háv aktuálního ročníku MFDF. Koncem srpna se Jihlava dočkala svých prvních BUS pruhů na Havlíčkově ulici. 20. září se v areálu DPMJ koná DOD. Téhož dne byla poslední možnost svézt se v Jihlavě jako cestující s trolejbusem 21Tr.


IV. čtvrtletí

2. října se vracejí trolejbusy na linku E. Dopravní podnik zveřejňuje výzvy k podání nabídek ve věcech: "Prodej vozů 21Tr" a "Nákup zájezdového autobusu". DP se též nově podílí na dopravě během MFDF. Na začátku listopadu vzala za své jedna z trolejbusových relikvií - dva staré trolejbusové sloupy na náměstí Svobody. V době Svatomartinského ohňostroje cestující v Jihlavě okusili horkou novinku - posilové spoje. Výsledek výzev se promítl ve stavu vozového parku - poslední vozy 21Tr vyhrál DP Brno a flotilu zájezdových autobusů obohatil zánovní Magelys. Rok zakončil DP velmi nezradičně - dvoudenním výpadkem odbavovacího systému.





Výhled

Prodej tří trolejbusů (bez adekvátní náhrady) před zpracováním výsledků přepravního průzkumu nedělá prognózu do budoucna nikterak růžovou. Dílčí výsledky průzkumu postupně vyplouvají na povrch, nicméně kdy dojde ke změnám a v jakém rozsahu, se neodvažuje nikdo určit. "Hitem léta" se v poslední době stává trolejbusová výluka na lince E, která nás určitě čeká a nemine během rekonstrukce mostů na silnici I/38. Začíná být pociťována potřeba obnovy vozového parku autobusů. Výstavba trati na Vrchlického ulici byla předána na bedra Bruselu.














odzkoušeno v IE 9.0  |  rozlišení 1024x768  |  jihlavskymhd.g6.cz  |  © MK & M.J. & Eugen 2006-2016